Tažený jablečný závin

Ingredience:

těsto:

1 vejce
100 ml teplé vody
2 lžíce oleje nebo rozehřátého sádla
1 lžíce citronové šťávy nebo octa
280 g hladké mouky
špetka soli
rozehřátý tuk na potření
moučkový cukr na posypání
papír na pečení

náplň:

1 až 1,5 kg jablek
100 g strouhanky
100 g pískového cukru
1 sáček vanilkového cukru
trošku mleté skořice
50 až 100 g rozinek

Příprava:

Vejce, teplou vodu, olej a citronovou šťávu rozšlehejte vidličkou. Směs nalijte na prosetou mouku se solí a vypracujte vláčné těsto. Bochánek dejte na pomoučený vál, potřete tukem, přiklopte zahřátým kastrolem (stačí v něm krátce povařit vodu) a nechte asi 30 minut odpočinout. Jablka oloupejte a nakrájejte na plátky, strouhanku nasucho osmahněte. Těsto rozdělte na dvě části, na vál si položte utěrku a trochu ji poprašte moukou. Pak ho vyválejte a začněte vytahovat. Ruce sevřete v pěst a hřbetem vzhůru podstrčte pod těsto, které opatrně zdvihejte a vytahujte, dokud nevznikne tenký obdélníkový plát. Obě těsta potřete rozehřátým tukem, posypte strouhankou, poklaďte jablky, přidejte cukr, skořici, rozinky a záviny pomocí utěrky stočte a přeneste na plech vyložený papírem. Pečte asi 30 minut při 190 °C dozlatova.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.